×

«Ви, мабуть, помітили, що це не звичайна меморіальна служба», – сказала Кеті Келлер до 2 000 гостей, які зібралися вчора на поминальну службу Тіма Келлера. Вона мала на увазі, що було мало вшанувань і не було відео чи фотографій її чоловіка.

«Це тому, що Тім написав програму служби сам, так само, як він робив це для похорон інших людей», – сказала вона. – «Ви, звичайно, згадуєте померлу людину, але потім говорите про Бога, перед яким вона зараз стоїть».

Саме так і відбувалося на меморіальній службі Келлера. Засновник пресвітеріанської церкви Відкупитель в Нью-Йорку і співзасновник Євангельської Коаліції помер 19 травня від раку підшлункової залози. Йому було 72 роки.

«Тім з Ісусом»

Кеті говорила посеред 90-хвилинного богослужіння в соборі Святого Патріка, одній з найстаріших і найбільших церков міста. Навіть тоді місце в залі було обмежене для запрошених гостей, серед яких були актор Макс МакЛін, актриса Патрісія Хітон, оглядач New York Times Девід Брукс, репер Лекрей, історик (і нещодавно навернена) Моллі Уортен і співзасновник Євангельської Коаліції Дон Карсон. Ще близько 10 000 людей з усього світу дивилися пряму трансляцію Redeemer City to City.

Кеті Келлер / Надано City to City livestream
Кеті Келлер / Надано City to City livestream

«Тім похований на цвинтарі ім. Св. Михаїла… але це величезне місце, і ви не зможете знайти могилу, навіть якщо спробуєте», – спокійно сказала Кеті. – «Але, будь ласка, не намагайтеся, і ось чому я не хочу, щоб ви це робили: ви знаєте ті сцени у фільмах, як наприкінці «Врятувати рядового Раяна», де хтось говорить по душах, стоячи біля надгробка померлої людини? Нам з Тімом завжди було незручно дивитися такі сцени, тому що цієї людини там насправді немає».

Натомість, «Тім з Ісусом – зцілений, любимий, живий і щасливий, як ніколи раніше», – сказала вона, зберігаючи спокій. – «Згадавши про надгробок, я скажу вам, що обмірковувала різні біблійні вірші для нього… Дозвольте мені зараз розповісти вам мій улюблений».

Вона прочитала Ісаї 25:6-9, а потім пояснила: «Це не те, що я збираюся написати на надгробку – це було б близько 20 футів заввишки. Це просто контекст».

Насправді вона поклала око на Ісаї 26:1, 12 і 19: «Того дня заспівають у Юдинім краї пісню таку… Ти, Господи, вчиниш нам мир, бо й усі чини наші нам Ти доконав!… Померлі твої оживуть, воскресне й моє мертве тіло, тому пробудіться й співайте, ви мешканці пороху».

Ісая говорив про майбутню реальність, де більше не буде ні смерті, ні сліз, і «Тім живе в цій реальності зараз», – сказала вона. – «Як я прагну, щоб ми всі довірилися Богу, якому він зараз поклоняється, щоб одного дня ми всі разом могли сісти за святковий стіл», – сказала вона.

Улюблений батько

Потім вона відхилилася від сценарію, прописаного в 28-сторінковій програмі, і запропонувала мікрофон своїм молодшому і старшому синам. «Джонатане, ти хочеш щось сказати?»

Він хотів.

Кеті, Девід і Джонатан Келлер / Надано City to City livestream
Кеті, Девід і Джонатан Келлер / Надано City to City livestream

«Тато був і є талановитим підбадьорювачем», – сказав Джонатан. – «Друзі та сім’я, навіть у нашому смутку, давайте надихатися пам’яттю про його життя, яке є свідченням чогось більшого і тривалішого, ніж те, що ми маємо тут, на землі».

Його брат Девід продовжив найбільш емоційним моментом служби, кілька разів зупиняючись, щоб стримати сльози під час молитви.

«Небесний Отче, ми засмучені цією втратою, але ми втішаємося тим, що тато сповнений радості», – сказав Девід, а Кеті і Джонатан стояли поруч. – «Ми просимо Тебе зустрітися з нами в нашому горі і нагадати нам, що Твоя любляча жертва на хресті і воскресіння перемогли смерть, щоб, коли Ти покличеш нас додому, ми могли з радістю сказати те, що сказав він: «Я готовий побачити Ісуса. Забери мене додому».

Євангелізаційний акцент

Решта меморіальної служби проходила за програмою, з читаннями з Біблії та К. С. Льюїса, гімнами, вибраними Келлером, і проповіддю друга сім’ї Сема Олберрі.

Сем Олберрі / Надано City to City livestream
Сем Олберрі / Надано City to City livestream

«Ті самі якості, які ми любили в Тімі, є відображенням того, що ми так ясно бачимо в Христі», – сказав Олберрі. – «Тим, ким Тім був недосконалим, завжди був Христос, цілком і повністю. Або, запозичуючи одну з найбільш пам’ятних фраз Тіма: «Ісус – це справжній і кращий Тім Келлер». І тому найкращий спосіб оцінити і зрозуміти Тіма – це думати про Христа».

«Ісус, наймогутніша людина на землі, прийшов, щоб послужити і померти за нас», – сказав Олберрі.

«Тім був надзвичайним слугою, тому що він дозволив Ісусу служити йому», – сказав він. – «Саме служіння Христа дозволило йому так чудово служити багатьом з нас. Тож чи дозволите ви Ісусу служити вам? Якщо ви ніколи цього не робили, чи дозволили б ви Ісусу служити вам сьогодні, сьогодні вдень, в цю саму мить?».

Євангелізаційний тон Олберрі нагадував останній гучний похорон в євангелізмі. Коли Біллі Грем помер у 2018 році, він також закликав родину і друзів поділитися Євангелією з більш ніж 2 000 відвідувачами меморіальної служби.

«Тім дуже чітко дав зрозуміти, що хоче, щоб це була євангелізація, а не про нього», – сказав Олберрі в інтерв’ю Євангельській Колації.

Цілеспрямоване служіння

Ця ж тема цілеспрямованого служіння червоною ниткою проходила через усі пісні.

«Я вибрав кожен гімн, і в них є певний порядок», – сказав Келлер присутнім на богослужінні в Національному інституті здоров’я в квітні. Його міркування були записані в програмі.

Майкл Келлер / Надано City to City livestream
Майкл Келлер / Надано City to City livestream

«Безсмертний, невидимий, один лиш мудрий Бог» – це все про Бога і його атрибути», – пояснив Келлер. – «Дивовижна любов, як це можливо?» – про особисті стосунки з Богом. «Наскільки міцний фундамент» – про зв’язок з Богом через Його Слово, «Ісус живе, і я буду жити» дає надію на життя після смерті, а «Всім святим, що від трудів своїх відпочивають» нагадує нам про те, що всі святі нарешті будуть зібрані разом».

Меморіальна служба Келлера також була насичена Святим Письмом – окрім віршів на відкритті та благословення, уривки з Івана 14, 1 Коринтян 15, 2 Коринтян 4, Римлян 8 та Марка 10 були прочитані лідерами з чотирьох кампусів Відкупителя. Кожен з них вказував на прийдешнє воскресіння.

«Ми тужимо, але ми тужимо з надією», – сказав на завершення середній син Тіма і пастор Майкл Келлер. Він вказав на цитату з програми Д. Л. Муді: «Одного разу ви прочитаєте в газетах, що Д. Л. Муді зі Східного Нортфілда помер. Не вірте жодному слову! У той момент я буду більш живим, ніж зараз. Я піднімуся вище».

«Світ, що прийде, буде яскравішим, кращим і реальнішим», – сказав Майкл. – «Ми знову побачимо його в новому світі, тому там буде радість, і благодать, і любов, і світло назавжди. Нехай це втішає вас, нехай це підтримує вас у всьому зараз і завжди».

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження