×

Даррелл Бок про роль Ізраїлю в обітниці землі

Анотація: У цьому есе Даррелл Бок обговорює нюанси розуміння Божої обітниці землі для Ізраїлю. Він підкреслює, що Новий Заповіт не відкидає обітницю Ізраїлю, але контекстуалізує її в рамках ширшого наративу інклюзії та примирення між народами. Ця обітниця ґрунтується на Божих зобов’язаннях перед Авраамом і поширюється на більш широке божественне благословення через Христа, остаточне насіння Авраама. Бок стверджує, що фізична присутність Ізраїлю на землі протягом новозавітного періоду не заперечує актуальності обітниці, але підкреслює відсутність миру, яка також була частиною обітниці. Зрештою, Бок стверджує, що обітниця землі розглядається як частина великого Божого наративу про відкуплення. Роль Ізраїлю є центральною через його Месію, а вірність Бога Своїм обітницям свідчить про Його характер і план примирення, який включає всі народи.


Ізраїль і земля – це божественна обітниця, що включає в себе конкретний народ. Простіше кажучи, Бог виконує Свої обітниці тим, хто їх отримує. Часто стверджують, що в Новому Заповіті обітниця про землю переноситься з Ізраїлю як народу на землі на Божий народ у світі. Це надмірне спрощення. Питання полягає в тому, чи не приеншує ця універсальна експансія конкретну обітницю, дану Ізраїлю як народу на землі.

Іноді кажуть, що в Новому Заповіті нічого не сказано про обітницю землі. При цьому ігнорується новозавітна реальність першого століття. У цей час Ізраїль перебуває в землі, тому немає необхідності нагадувати народу про вже існуючу обітницю. Чого не вистачає Ізраїлю, так це обіцяного миру, що супроводжує обітницю. Ізраїль як народ серед народів «безумовно, не виключив би націю Ізраїлю». (Як ми з Крейгом Блейзінгом зазначаємо в «Прогресивному диспенсаціоналізмі», Новий Заповіт підкреслює включення язичників, а не виключення ізраїльтян з обітниці. Йдеться не про націоналізм, а про примирення і мир між народами).

Обітниця

Тож наскільки поширеною і конкретною є ця обітниця землі? Обіцянка конкретна і ґрунтується на Божому характері. Бог пов’язав обітницю про народ і землю із зобов’язаннями, даними Аврааму в Бутті 12:1-3. Питання землі випливає з цієї обітниці у вірші 1. У ньому сказано: «І промовив Господь до Аврама: Вийди зо своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до Краю, який Я тобі покажу». Народ Ізраїлю буде прикладом божественного благословення у вірші 2, а саме: «Народом великим тебе Я вчиню». Вони функціонують як народ, що свідчить про Бога. Це свідчення не просто присутнє в особі Месії, але є частиною програми примирення між народами (Еф. 2-3).

Новий Заповіт підкреслює включення язичників, а не виключення Ізраїлю з обітниці.

Саме Ізраїль виокремлюється з-поміж інших народів в обітниці у вірші 3, оскільки через нього та насіння Авраама прийде благословення для світу. Буття 12:7 говорить про цю обітницю як про обітницю для нащадків або насіння Авраама: «Я дам оцей Край потомству твоєму». У Бутті 13:15-16 обітниця про насіння повторюється: «Бо всю цю землю, яку бачиш, Я її дам навіки тобі та потомству твоєму. І вчиню Я потомство твоє, як той порох землі». Тепер у Новому Заповіті насіння розглядається як Ісус Христос (Гал. 3:16). Він є насінням par excellence як виконавець цієї обітниці. Але Ізраїль як народ серед народів залишається бенефіціаром цієї обітниці, коли він вірить. Включення інших народів або поширення обітниці на весь світ не скасовує первинної обітниці або її бенефіціарів. Особливо це стосується Римлян 9-11, де йдеться про відповідь Ізраїлю як народу на Ісуса як Христа. Вони будуть чимось більшим, ніж нинішній залишок часів Павла.

Бог регулярно повторює обітницю землі патріархам. Вона з’являється у підтвердженнях Аврааму (Бут. 15:5-7, 18-21; 17:1-8), Ісааку (26:2-5) та Якову (28:3-4, 13-15). Отже, благословення як народу передбачає включення землі для нації, яка живе в мирі. Книга Буття закінчується обітницею про цю землю для Йосипа (50:24). Це повторювана обітниця для конкретного народу серед народів.

Книга Буття не самотня. Господь говорить Мойсеєві у Виході 6:4: «А також Я склав був із ними Свого заповіта, що дам їм землю ханаанську, землю їх мандрування, в якій вони мандрували». Також у вірші 8: «І введу вас до того Краю, що про нього Я підняв був Свою руку, щоб дати його Авраамові, Ісакові та Якову. І Я дам його вам на спадщину. Я Господь». Земля для цього народу є незмінним ядром обітниці. Тож чи є це володіння тимчасовим і умовним?

Чи є обітниця землі зрештою умовною?

Второзаконня 28-32 обумовлює їхній добробут і безпеку на землі. Це передбачає піднесення серед народів у благословенні (Втор. 28:1, 8, 12). Непослух призведе до поразки, втечі та інших лих (вв. 15-37). Втеча з землі і рабство в інших народів є частиною цього попередження (вв. 48-49). Але чи це назавжди, і чи змінює це остаточний статус обітниці землі?

Відповідь міститься у Второзаконні 28-32. Второзаконня 28:62 вчить, що суд за непослух буде суворим. У віршах 63-64 говориться, що цей суд включає в себе розсіювання серед народів. Чи це останнє слово? Ні. 30-й розділ Второзаконня говорить про розворот. Там Господь повертає Ізраїль на землю і благословляє (вв. 1-4). У вірші 5 це благословення є більшим, ніж те, яке отримали їхні предки. А у 32-му розділі Второзаконня про це згадується в Пісні Мойсея.

Ісуса Навина 21:43 говорить: «І дав Господь Ізраїлеві ввесь той Край, що присягнув був дати його їхнім батькам». Це не було остаточним виконанням цієї обіцянки, оскільки вона включала в себе ідею миру на землі. Отже, ми переходимо до витіснення із землі Ассирією та Вавилоном, і ми повинні знову запитати: чи змінило це остаточний статус обітниці?

Обіцянка знову зібратися

Єремії 11:1-17 описує народ під впливом прокляття Второзаконня за непослух. Контраст з’являється в Єремії 32-33. У 32-му розділі пророк купує поле в Анатоті, символізуючи, що Ізраїль повернеться на свою землю. У Єремії 32:22 згадується обітниця минулого, а у віршах 23-24 говориться, що вавилоняни прийшли через непослух. Вірш 25 завершує підсумок, зазначаючи про Анатот: «А Ти ж був сказав мені, Господи Боже: Купи собі поле за срібло, і засвідч купівлю свідками. Ось місто віддане буде у руку халдеїв…».

Єремія 32:26-44 підсумовує те, що відбувається. Вавилон приходить через непослух, але Бог говорить:

Ось Я їх позбираю зо всіх тих країв, куди вигнав був їх Своїм гнівом та люттю Своєю й великим Своїм пересердям, і верну їх до місця цього, і посаджу їх безпечно, і вони Мені стануть народом, а Я буду їм Богом. (вв. 37-38)

Вірші 40-41 більш категоричні: «І складу з ними вічного заповіта, що не відвернуся від них, щоб їм не чинити Свого добра… і їх посаджу на землі цій у правді усім Своїм серцем та всією душею Своєю».

Дивно, але в Єремії 31:31-34 лише згадується про новий завіт для Ізраїлю та Юдеї. Він скріплює цей завіт ще одним твердженням у 31:37: «Так говорить Господь: Як висоту неба неможливо зміряти, й не можна дослідити глибин основ землі, так і Я не відкину нащадків Ізраїля, – запевняє Господь, – незважаючи на все, що вони вчинили» (CUV). А тепер у кінці книги, в Єремії 33:17 зазначається, що народ ніколи не залишиться без нащадка Давида, коли здійсниться обітниця.

Настільки ж надійними і безпечними, як дні і ночі, настільки ж надійними є Божі обітниці Ізраїлю про царя перед усіма народами. В основі цього зобов’язання лежить Боже Слово і обітниця. Єзекіїля 20:40-41 є схожим. Що б не сталося з обітницею Христа, яке б розширення не передбачало обітницю, це не передбачає усунення цих зобов’язань.

Що б не відбувалося з обітницею Христа, яке б розширення вона не передбачала, вона не передбачає усунення початкових зобов’язань. 

Залишаються два моменти. По-перше, йдеться про долю Ізраїлю серед народів. Картина запобігає прочитанню, яке просто поглинає Ізраїль серед народів. По-друге, первісна обітниця завіту, дана Аврааму, є основою для дії. Бог дотримується Свого Слова.

Куди веде нас обітниця

Новий Заповіт підтверджує цю обітницю. Ісус і апостоли підтверджують роль Ізраїлю. Я детально розглянув цей аргумент у своїй главі з книги «Народ, земля і майбутнє Ізраїлю: Ізраїль і єврейський народ у Божому плані». Ця дискусія додає ще один вимір до питання про землю. Це насіння par excellence і ті, хто пішов за Ним, які поділяють цю надію, що включає Ізраїль. Тексти тут включають Матвія 19:28; Луки 13:34-35; 21:20-24; 22:30; Дії 1:6-7; 3:18-22; 26:7; і Римлян 9-11.

Обіцянка приводить нас до землі Божої обітниці та присутності. Єдність і різноманітність, рівність і водночас відмінність – вічне свідчення примирення, яке Бог приносить усім народам через Свою справу нового завіту в Своєму спадкоємцеві Давида у Своєму Царстві. Ізраїль стоїть у центрі світу завдяки своєму Месії. І в усьому цьому Бог дотримав Свого Слова, даного патріархам Ізраїлю, тому що Бог виконує Свої обітниці тим, з ким Він їх дає, оскільки Бог працює над примиренням, яке охоплює всі народи (Ісаї 19:23-25).

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження