×

Перший розділ книги Дж. Л. Майреса «Світанок історії» 1923 року нагадує нам, що мільйони людей жили без відчуття історії. Багато людей вважають, що речі є такими, якими вони є, і що вони ніколи не зміняться. На їхню думку, немає ніякої дуги історії, що згинається в будь-якому напрямку. Вірити в протилежне, кажуть вони, є оманою і породжує хибну надію. Ми уявляємо інакше лише тому, що наше суспільство залишається вкоріненим у християнстві.

Але чи є віра в прогрес наївною, яка тримається лише тому, що альтернатива надто страшна, щоб її розглядати? Чи існує мета, telos, до якого ми прямуємо? Коротка, малознайома книга Овдія показує нам, як розвинути більшу свідомість про Божі цілі у світі.

Ця дивна маленька книга про Едом здається темною, націоналістичною, навіть мстивою. Але вона має велике значення для християн сьогодні. Овдій робить нам кілька подарунків. Він показує нам нашу потребу в історії, есхатології та Ісусі.

Чому нам потрібна історія

Овдій отримує не слово, а «видіння» (в. 1), натхненне розуміння Божих цілей в історії. Звертаючись нібито до Едому, Овдій підбадьорює Юдею цим прозрінням.

Народ щойно зазнав величезного удару, ймовірно, розграбування Єрусалиму і подальшого вигнання. Божий народ знесилений фізично і духовно. Невже Бог зазнав поразки? Чи Ваал сильніший за Ягве? Сусідній Едом зловтішається, грабує і бере участь у загибелі свого брата (вірші 10-14). Здається, що йому все сходить з рук, і саме тому Юдея потребує послання Овдія.

Чи має історія сенс? Чи буде нарешті справедливість? Овдій відповідає гучним «так».

Чи має історія сенс? Чи буде нарешті справедливість? Овдій відповідає гучним «так».

Звертаючись до переможеного народу, пророк має сміливість проголосити Боже вселенське правління (в. 15). Поразка Юди виглядала як поразка Ягве, але це не так. Коли коаліція ворожих племен наблизилася до Едому, Овдій побачив Божу руку в дії. Як припускає Річард Лінц:

В руках старозавітних пророків історія була настановою на шляхах Божих… Історія була записана, тому що її можна було повторити – не в деталях, звичайно, але за принципом, що минулі діяння Бога дають надію на те, що Він і надалі буде вірним Своєму народові і Своїм обітницям.

Овдій вчить нас читати історію – і наші власні історії – через викупні історичні окуляри. Ми знаємо, Ким є Бог і що Він робить у світі, не в абстракції, а в Його могутніх історичних діяннях.

Навіщо нам потрібна есхатологія

Гітлерівський пропагандист Йозеф Геббельс заявляв: «Той, хто говорить світові перше слово, завжди має рацію». Історичний суд над нацистським режимом показує, що він помилявся. Останнє слово має найбільше значення. Як християни, ми маємо останнє слово. Ми знаємо, чим закінчиться історія. У своїй основі наша віра є есхатологічною. Ми живемо в певній надії на славне майбутнє. Існує дуже багато похмурих реалій, які ми не змогли б витримати без цієї надії.

Яку надію пропонує Овдій людям у похмурій реальності?

Слово «день» з’являється десять разів у віршах 11-14, завжди з негативною конотацією – день біди, катастрофи або нещастя. Але у вірші 15 проривається есхатологічна надія: «Близький день Господній». Це день, коли кожне «ще ні» стає «тепер» і «нарешті». Кожна обіцянка виконана. Кожна кривда буде виправлена.

Оскільки Божий народ зазнав великої несправедливості, Овдій хоче підбадьорити його прийдешньою Божою справедливістю. Як вчинив Едом, так і буде вчинено з Едомом (в. 15). Кожен борг буде сплачений, кожен рахунок зведений. Ми не можемо мати ніякої надії без Божої справедливості. Якщо Бог не розбереться з людським гріхом, рай швидко перетвориться на пекло. Ми прагнемо справедливості сьогодні так само, як Юда в минулому. Кожного разу, коли ми вигукуємо: «Де був Бог, коли…», ми просимо Його про остаточний суд. Це необхідний і правильний акт любові, який захищає всіх, хто відвертається від зла і шукає Його.

Але Овдій не тільки обіцяє Божу відплатну справедливість. Він пророкує відновлення. В останніх трьох віршах книги Бог обіцяє розширити територію Ізраїлю, поки він не досягне своїх історичних кордонів. (Яке солодке послання для біженців у вигнанні!) Земля є частиною Божого заповіту, обіцяного Авраамові, тому тут Бог обіцяє відновити Свій завіт. По цей бік Голгофи ми розуміємо, що це відновлення стосується більше, ніж просто площі. Прийдешнє Боже Царство покриє всю землю, як води покривають море (Авв. 2:14). Боже правління буде розширюватися. Нехай прийде Царство Його (Овд. 21).

Царство Боже – це те, чого ми всі бажаємо. Тоді справедливість восторжествує. Кожна кривда буде виправлена. Настане мир на землі – остаточний кінець торгівлі людьми, расизму та вбивствам, бо Бог приведе історію до її наміченого кінця.

Чому нам потрібен Ісус

Ми хочемо справедливості. Ми хочемо, щоб Бог все виправив. Але ми також знаємо, що самі чинили несправедливість. Нам потрібно, щоб наші власні серця виправилися. Полегшене прочитання Овдії ділить світ на хороших і поганих людей, і це робить пророче послання більше схожим на карму, ніж на благодать. Але це ще не все.

Гріх Едому полягав у тому, що вони пили на святому Божому пагорбі, оскверняючи храмову гору, подібно до того, як Валтасар пив зі святих храмових посудин (Дан. 5:3). Як наслідок, вони – і народи – будуть постійно пити (Овд. 16). Пити що? «Той питиме з вина Божого гніву, вина незмішаного в чаші гніву Його» (Об’явл. 14:10). Але всі ми за своєю природою заслуговуємо на Божий гнів (Еф. 2:3). Гріхи Юди були настільки великими, що Бог справедливо послав Вавилон, щоб розграбувати їх. В результаті один ізраїльтянин нарікав: «Ти напоїв нас запаморочливим вином» (Пс. 60:5, CUV).

Боже правління – це те, чого ми всі прагнемо. Тоді справедливість восторжествує. Кожна кривда буде виправлена. 

Але для Ізраїлю і всього Божого народу настає новий день. «Ось келіха одуру Я забираю з твоєї руки, чашу-келіха гніву Мого, більше пити його вже не будеш» (Іс. 51:22). Як таке може бути? Бог був би несправедливим, а Його царство – недосконалим, якби Він просто дозволив Своєму народові скотитися.

Проте Овдій каже: «На Сіонській горі буде спасіння» (в. 17), а не просто суд (в. 16). Як це може бути? Божий праведний гнів і незмінна любов зустрілися на хресті Ісуса Христа. Бог взяв чашу Свого гніву з наших рук і дав її пити Своєму Синові (Марка 14:36). Отже, коли ми звертаємося від наших злих шляхів до Ісуса, чаша гніву не залишається для нас.

Якщо Бог приводить історію до її визначеного кінця, якщо ми хочемо надії, яку пропонує есхатологія, тоді нам потрібен Ісус. Справедливий Бог повинен покарати наші гріхи. Люблячий Бог послав Свого Сина випити нашу чашу, щоб ми могли вічно служити священиками в Господньому Царстві.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження