×

Упродовж багатьох років, коли я навчав студентів коледжів і молодих людей, я постійно отримував запитання: «Чи можу я, християнин, зустрічатися з нехристиянином?» Оскільки я переконаний, що християни повинні ходити на побачення для того, щоб знайти свого чоловіка або дружину, я вважаю, що основне питання, яке задається, звучить так: «Чи можу я взяти шлюб з нехристиянином?».

Біблія дає просту відповідь на це питання: ні. Однак з роками я виявив, що ця проста відповідь просто не задовольняє багатьох. Незалежно від того, чи боретеся ви з цим питанням самі, чи наставляєте через нього близьку людину, нам потрібно виконати більш складну роботу, щоб зрозуміти, чому Біблія наказує християнам не брати шлюб з нехристиянами. На цьому шляху ми відкриємо для себе більш прекрасне, прославляюче Бога бачення шлюбу – бачення, якого християни, які прагнуть шлюбу, можуть бажати, а не заздрити.

Єдність союзу

Як і більшість важливих життєвих питань, відповідь на те, чому християни не повинні брати шлюб з нехристиянами, має коріння в Саду. Коли Ісусу поставили конкретне запитання про шлюб в Євангелії від Марка 10:2 («Чи дозволено чоловікові дружину свою відпустити?»), Він почав зі спогадів про минуле. Те, як було влаштовано шлюб на початку, вплинуло на відповідь Ісуса про те, як слід ставитися до нього в сьогоденні. Те ж саме має бути і для нас.

На початку вершиною Божого творіння є людина (чоловік і жінка), єдине створіння, створене на Його образ і подобу (Бут. 1:27). На наступній сторінці, коли Єва описується як взята від Адама, вона також повертається до нього, коли вони тісніше зв’язуються в союз «однієї плоті» (2:22-24).

Ми повинні думати про це з’єднання однієї плоті не як про клей, а як про зварювання. Коли я перебуваю у своїй майстерні і хочу міцно з’єднати два шматки дерева, я наношу клей на місце з’єднання. Клей діє як потужний агент, що утримує дві речі разом, але, зрештою, дві речі залишаються двома речами. У металообробці, однак, зварювання з’єднує дві частини разом шляхом плавлення. Метали, що з’єднуються, розплавляються і починають текти разом, щоб дійсно створити одну нову річ з двох – і це створює міцніший зв’язок, ніж простий клей. Метали відмовляються від своєї індивідуальності, щоб стати чимось новим і відмінним від того, чим вони були раніше.

Так само і шлюб – це не просто чоловік і жінка, які скріплені контрактом, укладеним людиною. Вони злиті воєдино, щоб створити щось нове завдяки заповіту, який підтримує Бог. Але, звичайно, гріхопадіння в 3 розділі Буття назавжди змінює шлюб разом з усім іншим.

Мета принципу

Коли біблійна історія спасіння розгортається після гріхопадіння, шлюб набуває потворних викривлень в руках грішних людей.

Шлюб – це не просто чоловік і жінка, яких людина скріпила разом. Вони з’єднані разом, щоб творити щось нове через завіт, який підтримує Бог.

Пройшовши повз невдачі патріархів і пішовши з ізраїльським народом у пустелю, Бог дає їм закони про шлюб. У книзі Виходу Бог наказує Своєму народові не одружуватися з дочками землі, яку Він дає, тому що ці жінки змусять Його народ втекти від Нього і піти за іншими богами (Вих. 34:11-16). Це повторюється у Второзаконні перед тим, як народ увійде в землю (Втор. 7:3-4), і Неємія знову підкреслює цю тему в церемонії поновлення завіту, описаній в 10-му розділі, коли вигнанці повертаються з Вавилону.

Хоча ця заповідь може здатися дивною для наших західних вух 21-го століття, Божі заборони на шлюб Його народу з іншими народами не расистські, а релігійні. Бог турбується про чистоту поклоніння Свого народу, а не про чистоту його родоводу. Необхідність цієї заборони, мабуть, найяскравіше проявляється в житті царя Соломона.

Соломон: Приклад з історії

Соломон догодив Богові, попросивши лише мудрості, щоб керувати Божим народом (1 Царів 3:10). Тому Бог дав йому багатство і мудрість, яких світ ніколи не знав (4:29-34). Люди стікалися з усього відомого світу, щоб дивуватися його мудрості та правлінню, і вони благословляли Господа через нього (10:1-10). Але, на жаль, Соломон одружився з багатьма чужоземними жінками, які відвернули його від Господа, і «серце його не було все з Господом» (11:4).

Соломон, маючи в своєму розпорядженні багатство Божої мудрості, все одно відвернувся від істинного поклоніння Богу, одружившись з тими, хто не любив Бога. Чому так багато з нас думають, що ми будемо винятком?

Це анекдотично, але я ніколи не зустрічав християнина, чий невіруючий чоловік допоміг би їй глибше увірувати і стати ближче до Господа. Тому що, коли християнка виходить заміж за нехристиянина, вона зварюється в союз зі світом. Християнин не просто прив’язується, а зрощується зі світом безбожності з дружиною, яка відкидає шлях Царства Божого.

«Але це Ізраїль, а як же Церква?» 

У міру того, як історія викуплення просувається від геополітичного утворення Ізраїлю, визначеного Старим Заповітом через хрест і воскресіння Ісуса, до епохи Церкви, визначеної Новим Заповітом, принцип залишається незмінним. Шлюб не змінився, як і Бог. Хоча Христове Царство не визначене фізичними кордонами, а простягається аж до краю землі, Божий народ все ще є «святим народом» і покликаний бути святим, як Він святий (1 Пет. 2:9, 15).

Коли Павло повторює цю подружню етику у своїх листах до Коринтян, він визнає, що коли людина стає християнином, перебуваючи у шлюбі з нехристиянином, вона не повинна домагатися розлучення, показуючи, що Бог шанує справжні шлюби в цілому (1 Кор. 7:12-17). Однак він каже самотнім, що якщо вони шукають шлюбу, то повинні брати шлюб «тільки в Господі» (в. 39). В іншому місці, говорячи ширше про церкву, Павло пояснює, що ми не повинні «впрягатися з невірними» (2 Кор. 6:14), тому що це забруднює наше поклоніння, фундаментально відкидаючи нашу нову природу в Христі.

Головний кінець шлюбу

Чому ви хочете взяти шлюб? Можливо, це спілкування, а може, ви шукаєте «хорошу людину», з якою можна було б оселитися і створити сім’ю. Це не погані бажання, але ми повинні постійно прагнути підпорядковувати наші бажання об’явленій волі Бога і жити згідно з Його цілями. Ми повинні запитати: «Яка мета шлюбу?».

Бог дбає про чистоту поклоніння Свого народу, а не про чистоту його родоводу.

Коли корабель піднімає вітрила, його віднесе вітром, незалежно від того, хоче він цього чи ні. Так влаштований корабель. І коли невіруючі чоловік і жінка беруть на себе зобов’язання довічного шлюбу, зберігають вірність одне одному і створюють сім’ю, їх віднесе вітром. Бог любить інститут шлюбу, і нехристияни можуть мати добрі шлюби і робити багато добра у своїх союзах. Однак християни зацікавлені не тільки в тому, щоб відплисти за вітром, але й у тому, щоб принести радість Творцеві корабля.

Шлюб, як і християнське життя загалом, має кінцевою метою славу Божу, і коли ми живемо заради цієї мети, нас чекає радість. Павло, як відомо, говорить нам, що коли чоловік постійно вмирає для себе, а дружина з любов’ю підкоряється хресному керівництву свого чоловіка, то Євангелія Ісуса Христа звіщається світові (Еф. 5:21-33). У шлюбі чоловіки і дружини покликані процвітати як живі прояви Ісусової любові. Як ми можемо очікувати, що наш шлюб буде повністю відображати цю глибоку таємницю, якщо ми цілеспрямовано вступаємо в цей заповіт з кимось, хто не вірить, що Ісус є Господом?

Давайте тримати мету союзу в центрі уваги. Саме слава і велич Божа, а також натхненне Духом бажання поширювати Його Євангелію визначають, як ми підходимо до шлюбу. Тому ми єднаємося у шлюбі з тим, хто допоможе нам витривало бігти дистанцію (Євр. 12:2), поклонятися Богові, як належить, і звіщати Його Євангелію світові – для Його слави і нашого блага.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження