×

Чому я переписую Біблію під час своєї тихої години

Я люблю писати. Я не маю на увазі публікацію книг чи статей, а просто викладати слова на папері. Це найкращий спосіб, який я знайшла, щоб обробляти емоції, розплутувати ідеї, фіксувати швидкоплинні моменти та організовувати завдання, які ще не виконані. Я рідко виходжу з дому без блокнота і ручки. Це – найважливіші інструменти, які допомагають вижити в цьому божевільному світі.

Один вид письма займає особливе місце в моєму серці. Він виділяється тим, що в ньому використовуються не мої слова, а слова Божі. Це – записування Святого Письма. Я люблю переписувати Біблію.

Нічого складного: я беру блокнот, відкриваю Біблію і починаю переписувати Божі слова. Одне за одним. Зосереджуюсь на книзі, яку вивчаю в цей час. Іноді я переписую великі уривки, іноді – зосереджуюсь на кількох віршах. Я не додаю ніяких виділень або особистих роздумів. Здебільшого я навіть не вказую номери віршів. Я просто повільно читаю і пишу, повільно читаю і пишу, повільно читаю і пишу, повільно читаю і пишу.

Ця практика стала важливою для мого часу поклоніння. Я постійно рекомендую її з двох простих причин: переписування Біблії слово за словом спонукає мене уважно слухати серце Бога і відкривати Йому своє неспокійне серце.

Слухайте Бога

Нам усім доводилося спілкуватися – точніше, намагатися спілкуватися – з людиною, яка, здається, не здатна покласти телефон на місце. Нам незручно спостерігати, як вона впівголоса відповідає, а її пальці швидко рухаються, набираючи повідомлення комусь іншому. Коли вона нарешті кладе телефон до кишені, здається, що вона все ще не зовсім присутня з нами. «Що ти сказав?» – запитує вона, ніби проблема в тому, що ми говоримо, а не вона не слухає.

Некомфортно спілкуватися з людиною, яка хоче бути в двох місцях одночасно. Ще більш незручно усвідомлювати, що ми часто поводимося так перед Богом Всесвіту.

Ми відкриваємо Біблію і, не довго думаючи, розблоковуємо телефон, щоб переконатися, що не пропустили щось «важливе». Ми знаходимо уривок, читаємо два речення, і раптом думаємо про список справ на день. Через 10 хвилин мрійливості ми згадуємо, що робили. Починаємо знову. Знаходимо вірш про лінь. «Ого, це Боже слово для Аарона», – кажемо ми. Нам хочеться сфотографувати його і відправити, щоб він зрозумів, наскільки неприпустимо спізнюватися на недільні богослужіння три тижні поспіль. Ми поглядаємо на годинник і панікуємо, коли розуміємо, що запізнимося на роботу. Ми читаємо решту розділу за дві хвилини, швидко передивляючись сторінку. «Чудово!» – думаємо ми. – «Мені вдалося поставити галочку на сьогоднішньому читанні».

Чи дивує нас, що коли Бог говорить, ми не розуміємо? Наша увага перескакує з одного місця на інше, замість того, щоб зосередитися на Тому, Хто нас любить і закликає пізнати Його через Писання. Як ми зможемо насолодитися солодкістю Господнього Слова, коли ми ковтаємо його одним ковтком, ніби ранковий вітамін?

Переписування Біблії, можливо, не є чарівним рішенням всіх наших проблем з відволіканням, але воно може допомогти нам впоратися з ними. Уважне вивчення Писання і копіювання його слово за словом змушує нас сповільнитися і глибоко замислитися над тим, що ми читаємо. Ми можемо побачити в тексті речі, які не побачили в нашому поспіху. Ми будемо в кращому становищі, щоб споглядати красу серця нашого Господа, ставити глибші питання і знаходити більш відверті відповіді, ніж коли ми побіжно переглядаємо уривок.

Говоріть з Богом

Я не знаю, чи бувало у вас коли-небудь таке, що вам абсолютно нічого сказати. Зі мною таке траплялося кілька разів. Дні минали, а я лежала у ліжку, втупившись у стіну перед собою. Мені ледве вдавалося робити елементарні речі, необхідні для виживання. У такі моменти глибокої темряви формування зв’язної думки здається неможливим. Молитися не здається можливим. Немає слів.

Доброю новиною є те, що Бог не залишив нас безпорадними. Ми можемо відчувати себе покинутими і позбавленими надії, але це не так. Біблія вчить нас, що коли ми не знаємо, як молитися, Дух Божий заступається за нас у нашій слабкості (Рим. 8:26). Але це ще не все. Коли у нас немає слів, ми можемо пам’ятати, що Бог дав нам Свої слова, щоб ми зробили їх нашими і повернули їх Йому.

Ми можемо використовувати багато молитов, які знаходимо в Писанні, як відправну точку для наших молитов. Наприклад, ми можемо взяти слова Анни з 1 Самуїла 1:11 і молитися так: «Боже, поглянь на мій біль. Згадай про мене. Не забувай мене. Ти знаєш моє серце і знаєш, чого я найбільше прагну, Господи. Благаю, дай мені це. Я довіряю Тобі!»

Ми також можемо використовувати молитви, які знаходимо в Біблії, коли нам бракує власних слів, щоб висловити свої почуття. Ми можемо просто взяти аркуш паперу та ручку і записати благання, на яке нас надихнув Сам Бог.

Коли у вас немає слів, запозичуйте слова з Біблії і записуйте їх одне за одним. Господь знає ваше серце і бачить, як ви робите цей уривок своїм. Напишіть «Доки, Господи?» (Пс. 13:2) або «Помилуй мене, Боже, бо по мені топчеться людина, цілий день вороги утискують мене» (56:2).

З вірою перепишіть вірші, де Біблія нагадує вам про силу і спасіння Господа: «Адже Ти визволив мою душу від смерті, а мої ноги від спотикання, щоб мені ходити у світлі життя перед Богом» (56:14). Нехай ваше серце втішає пам’ять про милосердя Отця, явлене в Ісусі Христі. Записуючи біблійні молитви під час болю, ви можете радіти, що молитеся згідно з волею Божою, бо молитеся Його Словом.

Одна з моїх улюблених молитов міститься в Псалмі 119:18: «Відкрий мої очі, щоб я міг побачити дивовижні властивості Твого Закону». Мені потрібно постійно повторювати цей заклик, тому що іноді мене лякає відсутність подиву в моєму серці по відношенню до Слова Божого. Мене турбує те, як швидко я відволікаюся, як швидко я читаю, як легко залишити час для Біблії та молитви на потім. Нам потрібно, щоб наші очі були відкриті.

Мати доступ до Святого Письма – це привілей. Це дар – знати Господа і володіти словами, які Він надихнув, щоб висловити те, що в наших серцях, коли ми не знаємо, що сказати. Не зневажаймо це. В Ісусі ми можемо наближатися до Господа з упевненістю і насолоджуватися красою Його істини. Давайте зробимо це, закарбувавши Його слова в наших серцях, а іноді і на папері.

Примітка редактора: 

Версія цієї статті першопочатково була опублікована на Coalición por el Evangelio. Читайте більше від Ани Авіли в її книзі «Максимально використовуйте свою продуктивність: Керівництво, як вшановувати Бога своїм часом» (Crossway, березень 2024).

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження