×

Моя донька, майбутня наречена, пробігла повз біле мереживо і блискітки, високі декольте і закриті рукави, тягнучись до сукні без рукавів. Збуджені жінки юрмилися навколо нас. У нас була лише одна година, щоб знайти ідеальну сукню на розпродажі зразків зі знижкою 50 відсотків. В Юті був весільний сезон. Це була війна.

«Чи є у вас вимоги до скромності?» – запитав наш стиліст.

«Мені не подобаються глибокі декольте, але я хочу сукню без рукавів», – відповіла моя донька.

Інша мама з донькою придивлялися до сукні поруч з нами, і я відчула дивну загрозу. Я почула, як стиліст запитав іншу наречену: «Де ви виходите заміж?». Коли вона відповіла: «У храмі», мене охопило полегшення. Ого! Нам не доведеться боротися за ідеальну сукню.

Хоча моя донька скромна, їй не потрібна була сукня, призначена для прикриття храмової білизни. Коли справа доходить до скромності, як у святих останніх днів (СОД), так і у християнок є свої стандарти, але причини для них абсолютно різні.

Хоча настанови звучать по-християнськи, вірування СОД видають зовсім інший погляд на шлюб.

Так само і сама мотивація шлюбу у мормонів відрізняється від християнської. Хоча настанови – «Не перелюбствуй до шлюбу. Віддайся своєму чоловікові/дружині на все життя. Одружуйся, щоб створити сім’ю» – звучать по-християнськи, вірування СОД видають зовсім інший погляд на шлюб.

Основні мормони «не релігіозні», але їхні основні переконання щодо шлюбу узгоджуються з їхніми священними писаннями, храмовими ритуалами і стилем життя. Якщо ви запитаєте святого останніх днів про його або її переконання щодо шлюбу, ви почуєте наступні концепції.

1. Шлюб у СОД дорівнює піднесенню в Небесному Царстві.

У мормонізмі мінімальною вимогою для входу у вічне життя є хрещення, але шлях до найвищих небес лежить через шлюб.

Писання СОД проголошує: «У небесній славі є три небеса або ступені. І щоб досягти найвищого, людина повинна вступити в цей чин священства [мається на увазі новий і вічний шлюбний завіт]» (Учення і Завіти 131:1-2). Наступний розділ далі розкриває шлюб як закон, якого слід дотримуватися, щоб досягти богоподібності: «Якщо чоловік одружиться з жінкою за словом Моїм, що є Моїм законом, і за новим і вічним заповітом, … якщо ви перебуваєте в заповіті Моїм, … то вони будуть богами, бо немає їм кінця» (132:19-21).

Це найвище звеличення доступне лише гідним, одруженим мормонам. Намагаючись пом’якшити удар для неодружених, стаття СОД «Про храмові печатки» визнає: «Господь знає, що не всі Його діти матимуть можливість одружитися в цьому житті. Він обіцяв, що всі, хто приймає євангелію і прагне дотримуватися своїх завітів, матимуть можливість одружитися і мати дітей або в цьому житті, або в наступному».

Ця стаття – лише один приклад мормонського фольклору, який прямо суперечить Писанням СОД. Але він широко сприймається як правдивий.

2. Шлюб в СОД вічний.

Коли моя дочка дивиться на свого нареченого і присягається «кохати і берегти, поки смерть не розлучить нас», вона обіцяє йому постійну вірність. Але коли гідні Святі останніх днів одружуються в храмі, вони запечатуються на віки вічні. У своїй книзі «Несподівана подорож мормона» Карма Нейлор пояснює це:

Наше весілля стало здійсненням мрії і мети, до якої я прагнула все своє життя: бути одруженою з місіонером, який повернувся, в Домі Господа (храмі СОД) на час і на віки вічні! Адже бути навіки запечатаною у святому шлюбі носієм Священства було однією з вимог для того, щоб увійти в Небесне Царство і стати богами і богинями (досягти екзальтації).

Тут, в Юті, ми часто чуємо фразу «Сім’я – це назавжди!». Однак, щоб жити вічно зі своїми сім’ями, гідні мормони повинні одружитися в храмі, де вони проходять священну церемонію запечатування. Після народження кожної дитини пари йдуть до храму, щоб запечатати і дітей. Стаття СОД «Чому шлюб важливий?» описує причини цього: «Цей вічний союз можливий, коли чоловік і жінка та їхні сім’ї запечатані у святих храмах, де ті, хто має належну владу від Бога, виконують обіцянку Ісуса, що «все, що ти зв’яжеш на землі, буде зв’язано на небі».

Це вічне запечатування піднімає питання, подібні до питання саддукеїв про жінку, яка вийшла заміж за братів свого померлого чоловіка: «А в воскресенні … котрому із них вона дружиною буде?» (Марка 12:23). З точки зору СОД, мормони, які повторно одружуються після смерті чоловіка або розлучення, технічно все ще перебувають у шлюбі, і будуть одружені з кількома людьми в потойбічному житті.

Вчення Джозефа Сміта про багатоженство почалося в 1843 році, коли він отримав особливе одкровення, яке допомогло його першій дружині прийняти його нових дружин: «І нехай моя служниця, Емма Сміт, прийме всіх тих, що були дані моєму слузі Джозефу. … А якщо вона не дотримається цієї заповіді, то буде знищена, говорить Господь» (Учення і Завіти 132:52, 54).

Хоча сучасні мормони не практикують багатоженство, їхнє минуле заповідувало його, і їхнє майбутнє включає його.

3. Шлюб у СОД укладається для продовження роду.

Мормони відомі тим, що мають багатодітні сім’ї і в цьому, звичайно, немає нічого поганого, але їхня мотивація незвичайна. У своїй книзі «Відкриваючи благодать: Історія про те, як ми знайшли вихід з Мормонської Церкви» Лінн Вайлдер описує це так:

Церква СОД вчить, що ще до створення світу Небесний Отець зачав, а Небесна Мати народила мільйони духовних дітей. … Прихід на землю і отримання тіла було необхідною частиною їхнього «вічного розвитку». Якби ми не надали тіла цим духам, їм, можливо, довелося б прийти в менш бажаний дім на землі.

Багато моїх сусідів по СОД роблять чудову роботу, виховуючи сім’ї, але тиск, який чиниться на них, щоб підтримувати образ ідеальної сім’ї, може розчаровувати. Знову ж таки, Нейлор пише: «Я порівнювала себе і свою сім’ю з іншими сім’ями в церкві, вважаючи їх «ідеальними сім’ями», і дивувалася, що ж не так з моєю сім’єю і зі мною. Це лише посилювало моє почуття неадекватності та депресію». Коли Ісус не є мотивацією для життя, всі хороші речі – навіть шлюб і виховання дітей – можуть бути надзвичайно обтяжливими.

Тільки благодать може задовольнити

Я запитала доньку, що її друзі з СОД говорять про її майбутнє заміжжя. Вона відповіла: «Що мати сім’ю – це найважливіше, що ми можемо зробити в цьому житті, і тобі так пощастило, що ти більше ніколи не будеш самотньою!»

Коли Ісус не є мотивацією для життя, всі хороші речі – навіть шлюб і виховання дітей – можуть бути надзвичайно обтяжливими.

Це правда, що Бог створив шлюб, щоб людина не була самотньою (Бут. 2:18), але тільки Бог може дати задоволення, якого прагнуть мормони. У своїй книзі «Значення шлюбу» Тім Келлер нагадує нам про цю божественну мету: «Шлюб був створений, щоб бути відображенням спасительної любові Бога до нас в Ісусі Христі. Ось чому Євангелія допомагає нам зрозуміти шлюб, а шлюб допомагає нам зрозуміти Євангелію».

Хоча я бажаю моїм друзям з СОД щастя у шлюбі, я молюся, щоб вони знайшли подружню радість, яка приходить тільки з Євангелії благодаті.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження