×

Для страждаючих однією з найбільш потенційно обнадійливих обітниць є запевнення Христа: «Я перебуватиму з вами» (Мт. 28:20). Однак наша здатність черпати силу і надію з цієї обітниці повністю залежить від нашого уявлення про Ісуса. Хто саме цей Ісус, який є з нами у наших стражданнях?

Ми всі зустрічали людей, чия присутність робить страждання ще гіршими. Вони вивергають негатив. Від них віє осудом. Здається, вони більше зацікавлені в тому, щоб виправити нас, ніж зрозуміти. Вони можуть навіть відверто соромити нас. Якби ці люди пообіцяли: «Я буду з тобою в твоїх стражданнях», ми б зіщулилися і сподівалися, що це неправда. Ми воліємо страждати на самоті, ніж у присутності зневажливої людини.

Інші – це бальзам у нашій боротьбі. Вони в безпеці. Вони підбадьорюють нас. Вони ставлять запитання і добре слухають. Вони говорять слова правди і життя. Ми говоримо про таких людей: «Я не знаю, як би я міг пройти через це без неї».

Як ви ставитеся до Ісуса? Коли Ісус каже: «Я з вами у ваших стражданнях», які емоції виникають у вас? Втіха? Страх? Надія? Сором? Байдужість? Розгляньте три погляди на Ісуса і запитайте себе, з яким «Ісусом» ви найбільше пов’язані.

Погляд №1: Суворий Ісус

Апостол Павло зауважив, що сатана маскується під ангела світла (2 Кор. 11:14). Проте іноді дияволу не потрібно маскуватися – ми робимо це за нього. Ми хапаємося за опис сатани в Писанні, одягаємо його в костюм Ісуса, а потім дивимося на нього в наших стражданнях. Не дивно, що суворий Ісус лише посилює наші горе і біль.

Цей Ісус дивиться на нас з презирством в очах. Йому не потрібно говорити жодного слова – ми можемо сказати по його виразу, що він нас засуджує. Він оцінює нас. Він звалює на нас тягар. Він каже: «Перестань плакати. Це твоя провина, що ти страждаєш. Бог мститься тобі за твої гріхи».

Суворий Ісус шипить звинуваченнями, а ми приймаємо їх як голос Божий. Він нетерплячий і йому неможливо догодити. Він не пропонує прощення. Ні заохочення. Ні милосердя. Ні допомоги. Цей «Ісус» робить страждання нестерпними.

Погляд №2: Нейтральний Ісус

На відміну від Суворого Ісуса, Нейтральний Ісус не робить страждання гіршими, але й не робить їх кращими. Його присутність подібна до квітки у вазоні, яка завжди в кімнаті, але рідко помітна. Ми можемо жити з Ним або без Нього. Він нейтральний.

Існує багато способів нейтралізувати Ісуса в нашій свідомості. Одні вірять, що Ісус сильний, але сумніваються в Його турботі (пор. Марка 4:38; Луки 10:40). Інші вірять, що Ісус піклується, але сумніваються в Його здатності допомогти в їхніх (здавалося б) унікальних ситуаціях (пор. Мт. 8:26; 14:31; Ів. 5:6-7). Треті вважають, що Ісус скутий їхніми гріхами і не може діяти в їхньому житті, поки вони самі не очистяться (пор. Івана 4:13-18).

«Я з вами» мало що означає для тих, хто живе з нейтральним Ісусом. Вони кажуть: «Це гарний жест, але Його присутність нічого не змінює в моєму зламаному житті».

Погляд №3: Біблійний Ісус

Щоб обітниця присутності Христа зміцнила нас у наших стражданнях, ми повинні відкинути суворі та нейтральні хибні уявлення про Ісуса і оновити наш розум Ісусом, явленим у Святому Письмі.

Згідно зі Словом Божим, Ісус не тільки з нами, але й постійно для нас (Пс. 55:9; Рим. 8:31). Його присутність завжди є прихильною, захисною, люблячою. Так, навіть після того, як ми згрішили (Рим. 5:8; 1 Ів. 2:1). Дейн Ортлунд зазначає: «Він не тільки там, Він у нашій команді. Він для нас … Він дивиться на нас і каже: «Я вболіваю за вас. Я на вашому боці. Ви [можете] впасти в мої відкриті, пощерблені цвяхами руки в будь-який час, коли захочете».

У наших стражданнях, навіть тих, які ми самі накликали на себе своїми гріхами, справжній Ісус залишається на нашому боці. Він вірно дисциплінує нас (Об’явл. 3:19) і закликає нас покаятися і слідувати за Ним, але робить це з незрівнянною ніжністю. Знову Ортлунд:

Ісус не є агресивним. Він не суворий, не реакційний, не такий, що легко виходить з Себе. Він є найбільш розуміючою людиною у всесвіті. Найприродніша поза для Ісуса – це не вказуючий перст, а відкриті руки.

У вогні страждань разом з нами

Історія про Шадраха, Мешаха та Авед-Неґо дає нам потужну картину Христового співчуття до наших страждань. Відомо, що Бог врятував цих людей з палаючої печі після того, як вони відмовилися поклонитися золотій статуї царя. Але те, як Бог врятував їх, є цікавим і часто залишається поза увагою.

Перед тим, як Шадраха, Мешаха та Авед-Неґо було врятовано з вогню, з’явився четвертий чоловік, якого Тімоті Келлер та інші вважають до-втіленим проявом Христа, який «ходив посеред вогню» разом з ними (Дан. 3:25). Наскільки це дивно? Христос міг би легко з’явитися поруч з царем – безпечно і комфортно віддаленим від вогню – і покликати: «Шадрах, Мешах та Авед-Неґо, вийдіть з вогню!». Це б продемонструвало Його силу і владу. Натомість Христос приєднався до Свого народу, вважаючи за краще пережити вогонь разом з ними, перш ніж врятувати їх.

Так само Ісус чинить і для нас. Наш Спаситель відмовляється сидіти склавши руки і спостерігати, як ми страждаємо на самоті. Христос став людиною, щоб ототожнити Себе, страждати і йти зі Своїм народом, перш ніж спасти нас, назавжди зв’язавши Себе з нами тісними узами.

Коли Ісус каже: «Я з вами», Він говорить це як Той, Хто знає біль страждання. Він розуміє наші слабкості, страхи і боротьбу. Він сам відчув жар вогню. І це полум’я було найгарячішим на хресті, де Ісус був обпалений за нас, щоб нам ніколи не довелося йти через вогонь страждань наодинці.

Коли Ісус каже: «Я з вами», Він говорить це як Той, Хто знає біль страждання.

Одного дня Ісус повернеться, щоб назавжди погасити вогонь страждань. До того дня ми повинні пам’ятати, що наш Спаситель беззастережно відданий нам, і Він ходить серед вогню разом з нами, навіть зараз.

«Коли будеш огонь переходити, не попечешся, і не буде палити тебе його полум’я. Бо Я Господь, Бог твій, Святий Ізраїлів, твій Спаситель … Не бійся, бо Я ж із з тобою». (Ісаї 43:2-3, 5)

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження