×

Як мені реагувати, коли колега гнівно зневажає християн, називаючи їх ненависниками та фанатиками?


Працюючи як з невіруючими, так і з віруючими, ми покликані жити і працювати гідно Євангелії (Фил. 1:27). Ми повинні швидко смиренно сповідатися і каятися, коли ми не досягаємо цього.

Але як ми повинні реагувати на колег, які ображені не на нас, а на інших християн?

1. Слухайте зі смиренням.

Перед обличчям частих, озлоблених звинувачень у тому, що всі християни є упередженими або зловмисними, може виникнути спокуса відповісти захистом, обуренням або навіть помстою. Але смирення розряджає і роззброює. Навіть найсильніших і найгордіших серед нас можна переконати терпінням і лагідним язиком (Прип. 25:15).

Наш найкращий перший крок – щиро слухати. Це більш активно (і самозабутньо), ніж мовчки готувати заперечення, поки інша людина говорить. Це включає в себе молитву про ніжне серце, зворушене співчуттям до кривд, яких зазнали інші, коли ми сумуємо разом з тими, хто сумує (Рим. 12:15).

Наші колеги (або інші люди, яких вони знають) могли зазнати знущань, остракізму чи висміювання – дій, які ні ми, ні Христос ніколи не схвалили б.

2. Засуджуйте не-Христоподібність.

У той час як ми можемо намагатися зберегти обличчя нашої релігії, Христос цього не робив. Він вільно викривав переконання і поведінку, які не узгоджувалися зі Словом Божим.

Ми можемо робити те ж саме, пропонуючи заяви на кшталт: «Ти маєш рацію, ця поведінка є неправильною» або «Мені дуже шкода, що це сталося з тобою».

Наша віра ґрунтується на тому, що всі люди, і всі християни, позбавлені Божої слави (Рим. 3:23). Тут було б доречно згадати, що Ісус – єдина досконала людина, що віра в Нього не робить християн безгрішними, і що освячення – це тривалий процес. Гріх християн – це не причина не вірити в Євангелію, а ще одна причина триматися за неї.

3. Стверджуйте Христа.

Навіть коли ми справедливо сумуємо і навіть вибачаємося за звірства, скоєні іншими християнами в ім’я Христа, ми не повинні соромитися Євангелії. Як би її не спотворювали і не маніпулювали нею в інтересах ворога, вона залишається силою Божою для спасіння всіх, хто вірить (Рим. 1:16), і це саме те, чого зрештою шукають всі люди, навіть найзапекліші противники християнства.

Навіть коли ми справедливо сумуємо і навіть вибачаємося за звірства, скоєні іншими християнами в ім’я Христа, ми не повинні соромитися Євангелії.

Христос, якому ми служимо, за яким йдемо і якому підкоряємося, був сповнений благодаті та істини (Івана 1:17). Його Слово наказує нам робити все в любові (1 Кор. 16:14), навіть коли ця любов означає стверджувати Його заповіді праведності і Його несхвалення гріхів, і навіть коли ми знаємо, що нас будуть ненавидіти за Його Ім’я (Матв. 10:22).

Стверджуючи винятковість християнства, ви ніби підтверджуєте підозри вашої колеги у фанатизмі. Ви можете запитати її, які саме переконання і цінності вона засуджує, можливо, расизм чи дискримінацію за віком. Майже напевно, ваша колега не вважає, що ми повинні бути толерантними до всіх переконань. Вона погодиться, що в деяких випадках існує єдиний правильний шлях. Ми теж так вважаємо.

4. Шукайте точки дотику.

Ми можемо викликати емпатію і знайти спільну мову з нашими колегами, якщо вони побачать, як їхні власні системи переконань часом бувають спотворені.

Запитайте, чи зустрічали вони когось із власним світоглядом – мусульманина, індуїста, буддиста, агностика чи когось іншого, – кого б вони описали як ненависника і фанатика. Як вони це узгоджують? Чи можуть вони сказати, що ця недоброзичлива людина діє, керуючись неправильно зрозумілими або неправильно застосованими переконаннями, які все ще є благородними, якщо їх правильно дотримуватися? Якщо так, то чи можна сказати те ж саме про кривдників-християн, з якими вони взаємодіяли в минулому?

Ми всі визнаємо і підкоряємося авторитетній системі переконань – чи то християнство, чи атеїзм, чи автономізм, чи будь-яка інша активістська справа нашого покоління. Ми всі віримо в добро і зло, визначені чимось (або кимось) поза нами. Ми всі маємо теологію, яка впливає на те, як ми сприймаємо і реагуємо на себе та інших. І ми всі винні в тому, що діємо всупереч тому, що вважаємо істинним.

Майже напевно, ваша колега не вважає, що ми повинні бути толерантними до всіх переконань. Вона погодиться, що в деяких випадках існує єдиний правильний шлях. Ми теж так вважаємо.

Жодним чином не виправдовуючись, наберіться мужності і пам’ятайте, що це не є специфічним для християнства. Прихильники монотеїзму, політеїзму, пантеїзму та атеїзму були винні в ненависті та фанатизмі. Великі гуманітарні злодіяння навіть були скоєні в ім’я науки, але ми не дискредитували всю наукову сферу у відповідь.

Недобросовісна поведінка не завжди може відображати певне вчення, а може бути його хибним тлумаченням. Тому важливіше питання полягає в тому, що наші переконання є істинними і як вони закликають нас жити, незалежно від того, наскільки вірно ми живемо відповідно до них.

5. Будьте контраргументом.

Пам’ятайте, що наприкінці навіть найаргументованіших доказів ваша поведінка по відношенню до колег, швидше за все, буде говорити голосніше. Послідовники Христа покликані бути прикладом для інших християн (і для невіруючих) у мові, поведінці, любові, вірі та чистоті (1 Тим. 4:12), зодягаючись при цьому в милосердя, доброту, смиренність, лагідність і довготерпіння (Кол. 3:12).

На кожну ненависну і фанатичну християнську взаємодію, з якою зіткнулися наші колеги, ми можемо бути контраргументом, який вони тепер також повинні пояснити. І ми можемо виявити, що це буде найкращим вибаченням і апологетикою, які ми можемо дати.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження