×

Коли наша сім’я служила місіонерами за кордоном, гріхи приймаючої культури було легко діагностувати. Кути вулиць у південно-східній Азії були заповнені храмами, святинями та місцями для жертвоприношення, що свідчило про поклоніння фальшивим богам. Подекуди в Європі борделі та нелегальні наркотики не були приховані від очей, а продавалися серед білого дня. Не треба було докладати особливих зусиль, щоб побачити темряву навколо нас.

Коли ми повернулися до США, гріхи там теж були очевидні. Ми вирішили заснувати церкву в країні, яка прославляє жадібність, пияцтво і сексуальну аморальність, і це лише деякі з гріхів.

Ці кричущі гріхи є великою причиною, чому ті, хто служить в євангельському служінні, відповідають на заклик. Ми бачимо темряву і прагнемо бути містом на пагорбі (Мт. 5:14-16). Але в той час, як ми легко діагностуємо гріхи інших, ми занадто часто не помічаємо зла всередині нас самих. Ми бачимо скалки в очах інших, але не бачимо колоди у власних (7:3-5). Як пояснює Джеррі Бріджес у книзі «Респектабельні гріхи»: «Ми можемо легко розпізнати гріх в аморальній або неетичній поведінці людей у суспільстві в цілому. Але ми часто не бачимо … «прийнятних гріхів святих». По суті, ми, як і суспільство в цілому, живемо в запереченні свого гріха».

Бріджес справедливо вказує на те, що є спільним для всіх християн. Але що, якщо ми застосуємо цю істину конкретно до тих, хто перебуває в служінні як вдома, так і за кордоном? Якщо бути чесними, церковні лідери повинні визнати, що ми схильні до певних «респектабельних гріхів» у служінні. Ми настільки звикаємо до цих гріхів, що часто вважаємо їх нормальними і прийнятними.

1. Ми непокоїмося

Служіння є дорогим і ризикованим. Церковні лідери часто відчувають нестачу необхідних коштів. Страх, пов’язаний з фінансами, часто призводить до того, що ми служимо з менталітетом дефіциту. Ми накопичуємо наші ресурси. Страждаючи від тривоги, ми відступаємо від щедрості. Наші турботи видаються нам за мудре управління. Але насправді ми поводимося так, ніби наша тривога якимось чином захистить наш прибуток.

Слова Ісуса стосуються і церковних лідерів. Не турбуйтеся про своє життя. Ваш Небесний Отець знає, що вам потрібно. Майте віру. Шукайте насамперед Царства Божого. Він дасть вам усе, що вам потрібно (Матв. 6:25-34).

2. Ми територіальні

Цей респектабельний гріх також коріниться в ментальності дефіциту. Ми часто служимо в місцях з сухим ґрунтом. Тоді виникає спокуса стати територіальними, коли проростає насіння і росте коріння. Плідні служіння підтверджують, і ми хочемо довести свою цінність. Тому легко працювати над процвітанням свого служіння за рахунок інших церков або ставати замкнутими, коли наші учні хочуть служити деінде, а не на наших теренах.

Хоча ми легко діагностуємо гріхи інших, ми занадто часто не помічаємо зло всередині нас самих.

Один з моїх пасторів справедливо закликав нас: «Прагнімо Царства з великої літери «Ц», а не нашого власного царства з маленької «ц». Вирощуймо плоди на деревах інших церков». Як сказав Ісус, коли Його учні були розчаровані тим, що інші роблять роботу в Його ім’я: «Хто бо не супроти нас, той за нас» (Марка 9:40).

3. Ми пліткуємо і обмовляємо

Коли ті з нас, хто служить, збираються за зачиненими дверима, ми повинні визнати, що нам приємно виплеснути своє роздратування. Під виглядом обміну мудрістю або прохання про молитву ми безсоромно обмовляємо братів і сестер у наших релігійних сім’ях і навіть інших служителів або церкви в нашому контексті. Хоча командам служіння справді потрібно ділитися думками та інформацією, ми повинні бути чесними, що іноді ми переходимо межу пліток – і це приємно.

Я знаю, як я засмучуюсь, коли хтось погано відгукується про когось з моїх дітей. Уявіть собі реакцію нашого Отця, коли ми говоримо погано про Його дітей. Ісус заповідав Своїм учням: «Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви! По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Івана 13:34-35).

4. Ми нарікаємо

Боротьба з темрявою вимагає жертвувати комфортом, безпекою, зручністю, статусом і багатьма іншими речами. Бурчання може стати згубною звичкою. Як легко скаржитися на важких людей: нарікати на їхню невдячність, на гріхи культури, що обсіли нас, або на повсюдну несправедливість. Це може здаватися простою правдою, але серце, що стоїть за скаржником, каже: «Бог не правий, а я знаю краще».

Коли натовп поставив під сумнів слова Ісуса про те, що Він є хлібом життя, Він відповів їм: «Не ремствуйте ви між собою!  Ніхто бо не може до Мене прийти, як Отець, що послав Мене, не притягне його» (Івана 6:43-44). Коли обставини заплутані, нам наказано довіряти нашому Богові. Він діє, притягуючи людей до Себе, навіть серед подій і структур, які не мають для нас сенсу.

5. Ми перевтомлюємося

Цей респектабельний гріх виглядає як старанність і працьовитість, але під ним ховається негласна віра в те, що ми є спасителями тих, кого нам довірили. Коли ми покладаємося на себе і свої методи, наша турбота перетворюється на самодостатність. Ми залишаємо позаду Святого Духа і глибокий відпочинок, доступний нам через єднання з Христом. Вигорання в служінні є реальністю і Богом призначеною можливістю пам’ятати, що тільки Бог є безмежним.

Після того, як Ісус послав Дванадцятьох на служіння в Його ім’я (Марка 6:7-13), вони повернулися і «розповіли Йому все, як багато зробили вони, і як багато навчили» (в. 30). Ісус сказав їм: «Ідіть осібно самі до безлюдного місця, та трохи спочиньте» (в. 31). Навіть Ісус мав звичку усамітнюватися в тихому місці на самоті (Мт. 14:13). Бог створив нас з обмеженнями, і це Його воля, щоб ми служили відповідно до них.

Покайтеся в респектабельних гріхах

Коли я згадую про ці гріхи, у мене в шлунку з’являється яма. Вони здаються огидними, але я знаю, що винна у них. Вони приходять легко. Вони носять маски і почуваються як вдома в наших серцях. Вони відчувають себе нормальними і навіть респектабельними. Але вони як отрута. Кожен з них краде, вбиває і руйнує. Кожен з них бунтує проти доброго і святого Бога. Кожен з них нагадує мені, як сильно я потребую Христової благодаті.

Як ті, кому довірено Євангелію, покаймося в наших таємних гріхах, відклавши всякий тягар (Євр. 12:1-2). Як ті, хто служить в ім’я Христа, ми повинні бажати, щоб слова наших уст і роздуми наших сердець були приємні в Його очах (Пс. 18:15). Нехай наші переконання і поведінка відображають Його славу.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження