×

«Якщо ще хтось процитує мені Римлянам 8:28, я вдарю його в лице!»

Я мало не вдавився печивом, яке ця літня сестра принесла на біблійне заняття. Це були сильні слова від такої милої жінки. Вона розповідала про те, як багато років тому втратила сина, якому було 30 років. Доброзичливці запевнили її, що Бог все контролює і смерть її сина була частиною Його плану.

Це було не те, що вона хотіла почути.

Ця розмова виникла тому, що ми з дружиною щойно повернулися з візиту до дорогих друзів з коледжу, у яких після численних викиднів народився син, який прожив лише 23 хвилини. Ми сиділи на кухні, коли прийшла пошта з листівками з віршами, що стверджували Божий суверенітет над усім.

Це було не те, що вони хотіли почути.

У тих темних глибинах вони мали сили лише на 44-й і 88-й Псалми – пісні плачу, які не закінчуються щасливо, а лише воланням до Бога: «Чому Ти це робиш?» і «Ти спиш?».

У Страсну п’ятницю цього року мій телефон засипався повідомленнями: наш барабанщик, який грав на службі в Чистий четвер напередодні ввечері, помер рано вранці від недіагностованої хвороби серця. Йому було 40 років. Його смерть стала справжнім шоком. Ми з ним зустрічалися кожну другу суботу, оскільки він мав взяти на себе роль більшого духовного лідерства в нашій церкві. Він був завзятим, з серцем служителя, здатним навчатися і підприємливим – таким членом церкви, з яким мріє працювати кожен пастор. І раптом його не стало.

Коли хтось сказав мені: «Це був Божий план для нього. Він з Богом, де йому і належить бути», – це не те, що я хотів почути. Дійсно, в моєму дезорієнтованому стражданні це було останнє, що я хотів почути.

Несвоєчасна правда

Ці твердження, звісно, напрочуд правдиві. Він у кращому місці. Вона більше не страждає. Бог усе чинить на благо тих, хто Його любить, «хто покликаний Його постановою» (Рим. 8:28). Бог суверенний над усім. Я був з багатьма сім’ями, для яких ці істини стали бальзамом відразу після смерті близької людини.

Але для інших ці істини, якщо передчасно застосовані, можуть завадити процесу скорботи, який повинен відбутися, щоб повністю змиритися з втратою і зцілитися від неї. Наш мозок часто працює в бінарному форматі, припускаючи, що якщо Бог все контролює, то нам не варто перейматися цим. Хороше богослов’я може бути використане, щоб злегка загоїти рану, проголошуючи «Мир, мир», коли в зраненному серці страждаючого немає миру (Єр. 6:14).

Ось чому Псалми жалоби такі повчальні. Вони створюють простір у завіті між Богом і Його народом, щоб ставити складні запитання. На відміну від нарікань Ізраїлю в пустелі, плач не ставить під сумнів, чи здатен Бог дати воду в пустелі або перемогти велетнів на землі. Скоріше, плач волає до Бога в агонії, дивуючись, чому Всемогутній не робить могутніх вчинків, коли міг би. На відміну від Адама і Єви, які вкусили плід, плач не ставить під сумнів Божу доброту і не вірить брехні, що Він приховує щось від нас. Навпаки, плач голосить, запитуючи нашого доброго Бога, чому Він не робить нам добра, якого ми прагнемо.

Бог надихнув і включив ці пісні в гімн Свого народу не просто так. Він воліє, щоб ми всім серцем осягли Його суверенітет, а не просто припікали нашу рану і прикріплювали зверху богословські твердження. Заповідь «люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм» (Втор. 6:5) дозволяє важким питанням відлунювати глибоко в наших мотивах і прагненнях, а також в тому, у що ми віримо.

Бог воліє, щоб ми всім серцем осягли Його суверенітет, а не просто припікали нашу рану і прикріплювали зверху богословські твердження.

Ці питання проникають не лише глибоко всередину, але й далеко в минуле, де залишаються рани з попередніх періодів, коли ми заглушали біль, замість того, щоб дати йому змогу висловитися на повний голос. На відміну від кілець на деревах, які просто свідчать про пережиті пожежі, ці шрами продовжують формувати наші припущення і реакції у спосіб, який ми можемо не розуміти. Запитання Богові «Чому?», «Де Ти був?» і «Чи будеш Ти чинити добро?» не лише про нинішню втрату, але й про попередні втрати, які все ще болючі на дотик, можуть вивільнити потік емоцій і часто потребують допомоги довірених душеопікунів і друзів. Але зцілення і цілісність, які чекають на нас по той бік, варті доброї, наполегливої праці.

Щоб ми не забували в нашій культурі автоматизованої ефективності, Бог терплячий, поки ми опрацьвуємо це. «Знає Він створення наше, пам’ятає, що ми порох» (Пс. 102:14).

Коли ми даємо нашим ранам час і увагу для загоєння, ми виявляємо, що вчення Писання про Божий суверенітет – це дійсно останнє, що нам потрібно почути. Це останнє слово, фундаментальне твердження, з яким ми повинні врешті-решт погодитися.

Терпіння в темряві

Для мене це прийшло через тижні роздумів над Псалмом 22. Раптова втрата молодого лідера церкви, особливо під час нестабільного періоду відбудови, була схожа на «долину смертної темряви», про яку співає псалмопівець. Мені довелося озвучити свій страх перед невідомим, відмовитися від свого уявного контролю і поділитися своїми почуттями та прагненнями з душеопікунами та друзями.

Зцілення і цілісність, які чекають на нас по той бік, варті доброї, наполегливої праці.

Десь серед цього тривалого плачу я знайшов спокій в усвідомленні того, що «коли я піду хоча б навіть долиною смертної темряви», добрий Пастир «провадить мене ради Ймення Свого по стежках справедливости» (Пс. 22:3-4). Важкі шляхи також є правильними шляхами. Можливо, я ніколи не зрозумію їх, але, йдучи ними, «не буду боятися злого, бо Ти при мені» (в. 4).

Терпляче крокуймо з нашими братами і сестрами через періоди скорботи, даючи простір для запитань і тиші, яка передує відповідям. Залишаймося чутливими до їхніх емоційних реакцій на наші твердження біблійної істини. Проявляймо любов, заспокоюючи нашу власну тривожну потребу в знаходженні рішення, дозволяючи страждаючим йти своїм власним шляхом. Нехай наша присутність і слова вказують на істину: «Бог тут, з вами, навіть у цих глибинах».

Після того, як вони вичерпали свої запитання і відкрили свої серця, давайте разом зупинимося на останньому, що ми хочемо почути: Бог абсолютно суверенний і завжди добрий.

Найбільш читане

Подкасти

ЗАВАНТАЖИТИ БІЛЬШЕ
Завантаження